U sklopu kolegija Materijali II u četvrtak, 23. svibnja 2019. godine studenti prve godine preddiplomskog stručnog studija Proizvodno strojarstvo Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli posjetili su na inicijativu prof. dr. sc. Lorete Pomenić i asistentice Vedrane Špada proizvodni pogon i laboratorij  DURAN tvornice stakla u Puli.

Posjet je organiziran kako bi se studentima u sklopu kolegija Materijali II omogućio direktan uvid u tehnologiju proizvodnje stakla te pokazao primjer kako se proizvodima specijalne namjene s kontinuiranim održavanjem visokog stupnja kvalitete sirovine i proizvodnog procesa može uspjeti na svjetskom tržištu. Studenti su vidjeli selekciju i kontrolu kvalitete sirovina, zatim mješaonu i postupak topljenja stakla, obradu puhanjem i prešanjem, dio pogona za in situ kontrolu kvalitete, dio pogona koji se odnosi na završnu obradu, ambalažiranje te laboratorij za kontrolu kvalitete. Upoznali su se i s normama vezanim za tehnološki proces proizvodnje stakla i zaštitu okoliša, specifičnim zahtjevima koji se odnose na finalni proizvod ovisno o konačnoj namjeni istog, zahtjevnošću radnog mjesta pogonskih inženjera u industriji stakla te s poluautomatskim vođenjem procesa i specifičnostima u podešavanju istog.

DURAN u Puli je proizvođač borosilikatnog stakla za specijalne namjene izrazito otpornog na različite ekstremne uvjete te posjeduje iznimno znanje i kvalitetu proizvodnje kojom se prometnuo u renomiranog proizvođača ambalaže koja se koristi u primjerice farmaceutskoj industriji gdje postoje izrazito strogi zahtjevi spram karakteristika koje ona mora zadovoljavati. DURAN u Puli proizvodi i stakla za BOING zrakoplove i stakla za sonde koje zalaze u nevjerojatne dubine Marjanske brazde.

Zahvaljujemo svim djelatnicima DURAN tvornice stakla, a posebice Fedoru Kompasu, rukovoditelju osiguranja kvalitete te Igoru Goričkom, inženjeru u proizvodnji na gostoprimstvu, strpljenju i vremenu koje su izdvojili za nas.

Vedrana Špada, dipl.ing.kem.teh.

Pogledajte galeriju fotografija s terenske nastave.
 

Popis obavijesti